Thuiswerken nu en ná de lockdown.

Reclusive betekent: teruggetrokken. Mooi aanknopingspunt met de gebeurtenissen en ontwikkelingen van het afgelopen jaar! Ik denk dat we op privé-vlak, allemaal een meer teruggetrokken en op onszelf gericht leven zijn gaan leiden sinds de komst van Corona.

Maar ook de scheiding tussen werk en privé is vervaagd. Doordat volledig of gedeeltelijk thuiswerken (waar mogelijk) bij veel bedrijven de norm is geworden zijn er extra vragen voor kandidaten bijgekomen in de zoektocht naar een nieuwe baan:

  • Wil ik volledig thuiswerken?

  • Wil ik gedeeltelijk thuiswerken?

  • Wil ik op kantoor kunnen werken?

Waar (gedeeltelijk) thuiswerken in het verleden een luxe of veelal een uitzondering was, is het voor veel sollicitanten

anno 2021 een uitgesproken wens en sinds kort zelfs een filter-optie op Indeed!


Bij mijn huidige werkgever zijn we gelukkig flexibel: collega’s die naar ons ruim opgezette kantoor willen komen zijn welkom, zij die zich daar niet prettig bij voelen kunnen thuis werken; of een combinatie van beide. Ik heb het afgelopen jaar kandidaten gesproken die een half – of langer – niet op kantoor waren geweest, en de mogelijkheid om naar een kantoor te komen inmiddels beschouwen als een aangename arbeidsvoorwaarde.


Deze extra flexibiliteit creëert meer nieuwe mogelijkheden. Doordat 5-dagen fysiek aanwezig zijn niet meer de norm is, is de reisbereidheid voor de juiste baan toegenomen. De ochtend- en avondspits bestaan eigenlijk niet meer, daardoor kan je in dezelfde tijd een grotere afstand overbruggen. Daarnaast is een langere reis van woon-naar-werk, best het overwegen waard voor slechts 2-of-3 dagen per week, als er daarnaast thuisgewerkt kan worden.


Vanuit recruitment perspectief is het natuurlijk heel aangenaam om je zoekgebied te kunnen vergroten, of zelfs volledig locatie onafhankelijke zoektochten te kunnen initiëren. De talentpool wordt hierdoor vele malen groter waardoor je beter in staat bent om ook die éne lastige vacature in te kunnen vullen.


Waar bij ons in het verleden alleen de sollicitatietrajecten met expats volledig via zoom verliepen doen we nu vrijwel alle 1e gesprekken op afstand. Het is voor kandidaten een stuk gemakkelijker om tussen de werkzaamheden door, voor-of-na werktijd een klein uurtje vrij te maken voor een 1e kennismaking. In de meeste gevallen doen we de 2e gesprekken nog op kantoor. Een functie of bedrijf gaat voor de sollicitant meestal pas écht leven als hij/zij het kantoor, (mogelijk) nieuwe collega’s en sfeer zelf heeft mogen ervaren.


Al-met-al is er behoorlijk wat veranderd in de uitvoering van het dagelijks werk van een recruiter, waar je voorheen handenschuddend van afspraak naar afspraak liep, hop je nu van call-naar-call.


Welke veranderingen mogen van jou blijven? En wat mis je het meeste aan recruiten pre-corona?


Dennis van Rietschoten - Recruiter bij Betty Blocks

207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven