Hoe word je toch happy met een shitty job?

I got your attention right?! Hoe vaak klaag je over je werk? Hoe vaak vind je dat het allemaal anders zou moeten? En hoe vaak doe je er iets aan? Waarschijnlijk is het antwoord op die laatste vraag: nooit. Tijd om iets te veranderen.


Mijn naam is Michelle de Bruijn en ik werk als werkgelukdeskundige voor mijn eigen onderneming Happy at work. Ik help online bedrijven met het verhogen van hun employee engagement door mij te focussen op werkgeluk. Je verdiepen in werkgeluk is echt niet alleen voor mensen die yoga doen en havermout eten. Het is jouw keuze om aan de slag te gaan om dagelijks met volle energie uit bed te stappen omdat je doet wat je echt leuk vindt!


Ik neem je even mee in de verschillende fases van geluk die we kennen d.m.v. onderstaande afbeelding;

Natuurlijk word je super happy van die nieuwe auto, schoenen of die fantastische reis waar je naar uit hebt gekeken. De ellende is alleen dat je er na een tijdje aan gewend bent geraakt en dan ga je op zoek naar het volgende. Zo beleef je steeds hoge pieken en diepe dalen. Dat is geen manier van leven. Je wilt streven naar een algemene staat van geluk, dus in de rechterkolom blijven.


Houdt dat in dat je je niet meer ongelukkig mag voelen? Nee natuurlijk niet. Niemand is blij als hij/zij in de file staat, of een enorme plensbui over zich heen krijgt. Gedurende de dag zal je gevoel fluctueren. Echter wil je in het algemeen happy genoeg zijn om je leven een voldoende te geven. En of dat een zes of een acht is, I don’t care. Een zes kan voor jou een heel goed cijfer zijn en voor mij is een acht het streven. Maar, hoe kun je nou toch blij worden met de baan die je nu hebt? Hoe bepaal je of dit is wat je echt wilt doen?


Simpel. Maak lijstjes. Denk eens goed na: Als je je ideale werkdag zelf mag vormgeven, hoe ziet deze er dan uit? Alles kan en alles mag, 8 uur ’s ochtends beginnen of 13.00 ‘s middags, prima. Schrijf dit eens op. Kijk vervolgens eens naar de inhoud van je werk. Van welke werkzaamheden krijg je energie en welke kosten je energie? Dit zijn goede begin stappen om je baan eens goed onder de loep te nemen. En tot slot, de alom bekende vraag. Wat zou je doen als genoeg geld had en je morgen niet meer hoefde te werken?


Ik zou zelf nog steeds bedrijven helpen met het gelukkiger maken van hun medewerkers, zorgen voor een goede cultuur binnen de organisatie, maar ik zou wel minder dan vier dagen werken. Als je deze vraag aan mijn vriend stelt, dan organiseert hij fietsvakanties in Toscane. Doet hij dat nu als werk? Nee. Betekent dit dat hij niet happy is met het werk dat hij nu doet? Nee ook niet.


Stel voor jezelf kaders aan de hand van de antwoorden die je op bovenstaande vragen hebt gegeven. Kijk eens of je je werkdag zo kan indelen dat het voor jou het beste werkt. Of dat je bepaalde werkzaamheden, waar je wekelijks zó tegen aan loopt, aan iemand kan overdragen die er wél energie van krijgt. Ga dit gesprek aan met je leidinggevende of directeur en bespreek eens de mogelijkheden. En is je lijst met negatieve punten nu zo lang geworden dat je echt zeker weet dat er van deze baan niks meer te maken valt, dan helpen Charlie of Robbert je vast verder!


Michelle de Bruijn | Wergelukdeskundige en eigenaar van Happy at work447 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven